Büyük Mübadil Buluşması
Büyük Mübadil Buluşması’nda, Rumeli ve Balkan Türkleri bir araya geldi.
Büyük Mübadil ve Balkan Buluşması için Bursa’ya gelen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ilk olarak Görüklede bulunan Çağdaş Eğitim Kültür Merkezinde Türkiye’nin her bir köşesinden gelen Mübadil ve Balkan Göçmenleri Derneği başkanlarıyla bir araya geldi.
Kılıçdaroğlu ile Çağdaş Eğitim Kültür Merkezinde gerçekleşen buluşmaya Balkanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Olcay Özgön, Anadolu Yakası Bosna Sancak Derneği Genel Başkanı Erdoğan Erden, Ümraniye Sancak Bosna Derneği Başkanı Metin Sancak, Kırım Türkleri Kültür ve Yrd. Derneği Anadolu Yakası Şb. Kurucu Başkanı Turgut Güngöz, Uluslararası TÜRKSİT İş İnsanları Derneği Başkanı Ertan Baştuğhan salonda en ön sıralarda yer aldı.
CHP lideri Kılıçdaroğlu Rumeli ve Balkan derneklerinin temsilcileriyle basına kapalı yapılan görüşmenin ardından, Görükle Stadyumu’ndaki Büyük Balkan Buluşmasına katıldı.
Türkiye’nin dört bir köşesinden mübadillerin, Rumeli ve Balkan göçmenlerinin bir araya geldiği organizasyona CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra, CHP Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak ve Lale Karabıyık, CHP Bursa Milletvekilleri, İyi Parti Milletvekilleri, il yöneticileri, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Eski Milli Savunma Bakanı Turhan Tayan, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Büyük Mübadil Buluşması’ndaki konuşmasında Lozan’ın önemine vurgu yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , parlamento açıldığında Bursalı milletvekilleri öncülüğünde bir kanun teklifi hazırlayarak Lozan’ın bir bayram olmasını gündeme getireceklerini kaydetti. “Savaşı bitirdikten sonra bütün dünyaya ‘yurtta barış dünyada barış’ diye haykıran bir hemşeriniz var. O hemşerinizin koltuğunda oturuyorum ve onun hakkını vermeye çalışıyorum” diyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “O nedenle 85 milyonu kucaklıyoruz. Mustafa Kemal, savaş meydanlarının kahramanıydı ama savaş meydanlarından sonra barışın da kahramanı oldu. Barışı savundu her yerde. Lozan, Türkiye Cumhuriyeti devletinin tapu senedidir. Lozan’ı eleştirenler var. Eleştirenler Türkiye’yi bilmiyor, onlar Türkiye’yi sevmiyorlar, cumhuriyeti demokrasiyi sevmiyorlar.”
Yok olan bir Osmanlı’nın üzerine çağdaş ve genç cumhuriyeti kurduk. Bunun senedi Lozan’dı. Lozan’ı ne unutacağız ne de unutturacağız. Cumhuriyetin yüzüncü yılında, cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırdığımızda nasıl büyüdüğümüzü, nasıl kalkındığımızı, nasıl güçlendiğimizi bütün dünya öğrenecek.
Büyük Mübadele Buluşması’nda tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı konferans verdi. Ortaylı, Lozan ile bazı toprakların kaybedildiği yönündeki iddialara da değinerek “12 Adaları Yunanistan’a teslim ettiğimiz tekrarlanıyor. Bunu, Yunanistan’da savaşı kaybettiğini gizlemek isteyen bazı sahte tarihçiler de tekrarlıyor. 12 Adalar’ın Türkiye’den çıktığı tasdik edildi diyorlar. Öyle bir şey yok. 12 adalar o zaman İtalya’nın geçici işgali altındaydı ve bu statü sürdü 2. Harbin sonuna kadar. 2. Harp’ten sonra da böyle bir iddiada bulunmak artık mümkün değildi” dedi.
Lozan’da zafer kazanıldığını vurgulayan Ortaylı, Lozan ile birlikte Türkiye’nin benliğine kavuştuğunu ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: “Lozan bizim için bir zaferdir. En azından bunun çok başarılı bir uzlaşma olduğunu herkesin kabul etmesi gerekir. Bu anlaşmada bir takım şeyleri ileri sürenler, ‘100 sene sonra tekrar tartışılacak’ diyenler var. Böyle bir şey yok işte geldi 100. sene, bunlar uyduruk. Metinleri okur öyle konuşursunuz. Tarih ortada.
Büyük Mübadil Buluşması Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu’nun konseri ile sona erdi Renkli görüntülerin sergilendiği buluşmada Görükle ve Gölyazı’da yaşayan en yaşlı mübadillerden 106 yaşındaki Fikriye Liman ile 93 yaşındaki Halil Apak, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na sohbetleri ile eşlik etti.